Ontgiften

Dit is een informatiepagina over ontgiften. Op deze pagina kan je lezen waarom ontgiften goed voor je is, wie een reinigingskuur kan volgen en hoe je je darmen schoon kan houden.

Ontgiften

Waarom ontgiften?

In het rijke westen ligt voedsel voor het oprapen. Overal om je heen waar je ook bent of kijkt ligt ergens wel een kraam, winkel of apparaat waar je eten kan kopen. Vooral kinderen en jongeren zijn in deze maatschappij veel aan het “snacken” en eten te weinig gezond voedsel. Kijk maar naar de scholen……. Als we naar de supermarkt gaan gooien we van alles in onze boodschappenkarretje meestal zonder ons af te vragen wat er allemaal in zit. We hebben niet geleerd om de verpakkingen te lezen, die meestal vol zitten met conserveringsmiddelen en kleur- geur- en smaakstoffen. Op deze manier vervuilen wij ons lichaam jaar in jaar uit. Op een gegeven moment krijgen we allerlei klachten: geestelijk en lichamelijk. Dus hoe bewust zijn we eigenlijk over ons eetpatroon? Wat doet dit met ons lichaam en geest? Oude culturen en beschavingen kenden de noodzaak de lever schoon te houden. Er zijn veel bruikbare zuiveringsformules voor handen die doorgegeven werden van generatie op generatie of door educatie door de voorouders of wel door traditionele healers. In het Oosten is het heel normaal om reinigingskuren te doen. Net zoals bij ons het tanden poetsen een gewoonte is. In ons huidige bestaan is het van belang ons lichaam regelmatig te reinigen.

– Teveel opgeslagen afvalstoffen, zowel lichamelijk als psychische, kunnen ons op den duur ziek maken. Als wij onszelf teveel verontreinigend hebben, functioneren wij niet goed meer en geraken wij maar al te vaak in een vicieuze cirkel van ons slecht voelen en vervolgens ziek worden.

– Door jezelf regelmatig te zuiveren van onnodige ballast, zorg je ervoor dat lichaam en geest goed blijven functioneren. Zo geef je jou lichaam de kans om even bij te komen en het nodige rust.

– Door reinigingen ontstaat er een verbetering van onze gezondheid en voel je je na een kuur veel energieker, fitter en zal je ook geestelijker beter en alerter functioneren.

– Reinigen werkt niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk op de gehele mens. Het maakt je lichaam en geest weer vrij en zorgt voor gezondheid, bezinning en rust.

Ademhalingsoefeningen, yoga en meditatie zijn een ideale manier om tijdens dit proces het lichaam te ondersteunen.

Het beste is om in het voorjaar en najaar te reinigen.

Ontgiften

Wie kan een reinigingskuur volgen?

Vrijwel iedereen die zijn lichaam en geest grondig wil reinigen en op die manier zijn gezondheid op peil wil houden, kan een kuur volgen. Zorg wel dat je dit goed afstemt op de fitheid en gezondheid van jouw lichaam, te lang of te intensief reinigen is vanzelfsprekend niet goed!

Uiteraard speelt ook jouw medische achtergrond een belangrijke rol. Het is sterk aan te raden om voor een kuur je (huis)arts (of een natuurarts) te raadplegen. Zeker als je medicijnen gebruikt of als je een lage weerstand hebt, herstellende bent, oud of een kind bent, e.d.

Mentale voorbereiding: je kunt een detoxkuur niet tot een goed einde brengen als je er mentaal niet klaar voor bent. Je moet ervan bewust zijn dat kuren, ontgiften, ontslakken……een zekere discipline vraagt om te slagen.

Tijdens het detoxen ervaar je vaak lichamelijke ongemakken. Gelukkig is dit maar tijdelijk en gaat weer voorbij. Neem tijdens een reinigingskuur de tijd om los te laten, fysiek loslaten maar ook geestelijk loslaten, het zuiveren van de geest. Het is een tijd van bezinning en bewustwording.

Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontslakken, een goede gezondheid begint bij schone darmen! In je darmen bevinden zich zeer veel bacteriën (zo’n 1 tot 2 kilo). Bacteriën eten voornamelijk koolhydraten. Je dunne darm bevat de enzymen die nodig zijn om de verschillende koolhydraten te verteren. Als de enzymen niet voldoende hun werk doen, kan het voedsel dus niet geabsorbeerd worden door de wand van de dunne darm. Het onverteerde voedsel zakt dus verder naar de dikke darm. Daar wachten de bacteriën op het lekkere voedsel, wat ze snel opeten. Er blijven veel restproducten over in de vorm van gas en zuur. Het zuur tast ook de darmwand aan en is ontstekingsbevorderend.

Hou je darmen schoon:

Het is aan te raden om ‘s morgens op je nuchtere maag een grote glas lauw warm water met citroen drinken. Dit heeft een reinigend effect en zorgt dus dat alle afvalstoffen van de nacht worden afgevoerd. Het lauw warme water stimuleert de darmperistaltiek waardoor je eerder en gemakkelijker jezelf kan ledigen. Vaak eten we suikers, dat zorgt voor een broei effect voor schimmels. En dit kan leiden tot candida. Het veelvuldig eten van vlees is nadelig voor de darmen want het verzuurt het lichaam. De volgende klachten worden veroorzaakt door vervuilde darmen: Obstipatie, buikpijn, migraine, parasieten, rugpijn, menstruatieklachten, overgangsklachten, spijsverteringsstoornissen, hoofdpijn, vermoeidheid, allergieën, slapeloosheid.

Als je darmen vervuilt zijn, is je geest ook vervuild.

Gelukkig hebben wij tegenwoordig fantastische methoden zoals darmspoelingen om deze vervuiling tegen te gaan en zelfs ongedaan te maken. Dit wordt ook colonhydrotherapie genoemd.

Ontgiften

Fruit of groenten vasten

Gedurende 1 dag alleen groentesappen drinken. Semi vasten: alleen groenten of fruit eten gedurende 1 of meerdere dagen. Gedurende 3 dagen alleen maar appels eten(1 dag kan ook als het te zwaar is). Als je het bovengenoemde niet kunt volhouden, probeer dan eens 1x per week of 1x per maand te vasten. Appels zijn krachtige reinigers en absorberen veel gifstoffen en hebben een sterk ontgiftende werking, daardoor worden zij zeer aanbevolen tijdens ontgiftingskuren. Ze zijn een goede bron van vitamines en bouwstoffen. Laat de schil zitten als je sap maakt, want daarin zitten belangrijke bouwstoffen in. Fruit en groentesappen (zelf geperst) zijn ook goede ontgiftigers tijdens een reinigingskuur en zitten eveneens vol voedingstoffen waar ons lichaam vaak een tekort aan heeft door onze hedendaagse manier van eten. Voorbereidingskuur: voedingsmiddelen die niet gebruikt moeten worden. Dit zijn allemaal zuurvormende voedingsmiddelen en horen niet in het rijtje van een reinigingskuur thuis.

– Koffie, zwarte thee, koolzuurhoudende dranken, alcohol.

– Suikers (ook de verborgen suikers in koekjes, frisdranken, veel vruchtensappen, alcohol, gebak, broodbeleg toetjes, )

– Vlees, is zuurvormend.

– Kaas (is een van de sterkst ‘zuurvormende’ voedingsmiddelen. Vooral koeienkaas vraagt heel veel spijsverteringsactiviteit en bevat bovendien veel zout)

– Kant en klaar producten (maaltijden, sauzen, snacks etc.) Niet alleen bevatten deze producten erg veel zout (en geen voedingswaarde), er zitten ook veel E-nummers in die onze spijsvertering en lever belasten. Dit omdat het voor ons lichaam ‘lichaamsvreemde’ stoffen zijn.

– Verzadigde vetten. Dit zijn de vetten zoals ze voorkomen in cacao, vlees, vleeswaren, kaas en zuivel.

– Ook pure vruchtensappen zoveel mogelijk vermijden omdat ze sterk bloedsuikerverhogend zijn (en daarmee zorg je dat de alvleesklier harder moet werken)

Bereid je mentaal goed voor op een kuur: Begin minimaal twee dagen voor jouw kuur met het afbouwen van de middelen die hier boven zijn beschreven. Om  afkickverschijnselen te voorkomen. Op deze manier geef je je lichaam langzaam de kans om hieraan te wennen.

*Als je veel koffie drinkt is het raadzaam om hiermee ongeveer 5 dagen van te voren mee te stoppen. Op deze manier kun je je lichaam voorbereiden op de kuur.

Reinigend en opbouwend

Het drinken van verse, zelf geperste sappen is een heel makkelijke methode om je conditie te verbeteren en meer energie te krijgen. Ze zitten barstensvol met goeie voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren. Sappen zijn reinigend en opbouwend tegelijk, reden waarom ze in alle culturen werden gebruikt als methode om te reinigen en nieuwe energie op te bouwen. Bekend zijn de traditionele sappenkuren in het voor- en najaar en vastenkuren.

Snel opneembaar

Het grote voordeel van vers geperste sappen is, dat ze makkelijk opneembaar zijn. Binnen 15 minuten zitten de voedingsstoffen in je bloedstroom, zonder je spijsvertering te belasten. Als je verse sappen drinkt is het geen enkel probleem om op een dag een paar kilo groente en fruit binnen te krijgen.

Ontgiften

Smoothies en sappen

Integrale yoga smoothie

Net als bij de Integrale yoga…..…zit in deze smoothie ook alles wat je nodig hebt. Superkrachtige vitaminen smoothie!! Je bent de hele dag voorzien van je vitamines.

Benodigdheden:
• Amandelmelk of Hazelnotenmelk.
• 1 Avocado
• 1 Banaan
• 1 Appel
• ½ limoen
• 1 tl. Maca
• 1 tl. Kokosolie
• Handje Goji bessen
• Handje Cranberry’s
• Handje Walnoten
• Handje Amandelen
• Handje Zonnebloempitten.
• Kokosvezels

Bereiding: Doe alle ingrediënten die hierboven zijn beschreven in de blender en pureer deze. Voeg dan: Walnoten, amandelen, zonebloempitten. Deze noten in de hak molen wat kleiner hakken maar niet al te klein zodat je nog de stukken noten kunt proeven. Dan de noten toevoegen aan de smoothie en deze mengen. Ter garnering bovenop wat kokosvezels strooien. En…hmmm geniet hiervan!! Als je geen amandelmelk/hazelnotenmelk mag of kan verkrijgen kan je ook biologische appelsap hiervoor in de plaats nemen.

Yogisap

Deze drank blijkt veel te worden gebruikt door yoga beoefenaars. Deze drank geeft veel energie voor de hele dag. Het is een verfrissend sap met mineralen en proteïnen.

Benodigdheden:
• 2 sinaasappels
• 1 citroen
• 6 aardbeien
• 2 tl. Bijenpollen ( naar keuze)
• 1 tl. Maca
• 1tl. Agavesiroop ( naar keuze)

Bereiding:
Dit alles in de sapcentrifuge doen. En klaar!

Rawfood ontbijt:

vruchten noten crème.

Benodigdheden voor 3 a 4 glazen:
• flinke beker water
• 1 borrelglaasje agave siroop (of meer als je het zoeter wilt)
• 1 mespuntje kaneel
• 1 afgestreken eetlepel geraspte gember
• 230 gram voor walnoten en/of amandelen
• 300 gram frambozen
• 200 gram aardbeien

Bereiding:
Mix de noten, agavesiroop, gember, kaneel en het water tot een glad smeuïg mengsel. Was het fruit. Voeg 1 volle eetlepel frambozen toe en mix het geheel nog heel even. Schep nu afwisselend enkele schepjes noten crème en enkele schepjes fruit in de glazen. Dus om en om scheppen. Gezond superfood ontbijtje!

Ontgiften

Cranberry-druivensap:

Benodigdheden:

 • 100 gram cranberries
 • 300 gram rode of witte druiven
 • ¼ ananas

Bereiding: Was de cranberries en de druiven. Schil de ananas, haal de harde kern eruit en verdeel de vrucht in stukjes. Maak sap van de diverse vruchten.

Kiwicocktail:

Benodigdheden:

 • 3 kiwi’s
 • 1 trosje witte druiven  (300 gram)
 • 1 perssinaasappel

Bereiding:

 • Schil de kiwi’s en verdeel ze in plakken. Was de druiven en haal ze van de tros.
 • Pel de sinaasappel, en verdeel hem in partjes. Pers de vruchten tot sap.
 • Rijk aan vitamine C!!

Ananas-grapefruitsap:

Benodigdheden

 • ¼ ananas
 • 1 grapefruit
 • rode druiven

Bereiding: Schil de ananas, verwijder de harde kern. Verdeel de ananas in stukjes. Schil de grapefruit en verdeel deze in partjes. Maak sap van ananas en grapefruit en rode druiven. Toevoegen van rode druiven maakt deze drank iets zoeter. Verdun de drank eventueel met mineraalwater.

Bosbessen-mintdrank

Benodigdheden:

 • 100 gram bosbessen
 • ¼ honingmeloen
 • witte druiven
 • 4 blaadjes mint

Bereiding: Schil de meloen, verwijder de pitten en verdeel hem in stukken. Haal eventueel de grote pitten uit de druiven. Maak sap van alle ingrediënten, inclusief mintblaadjes. In plaats van de sapcentrifuge kan de blender worden gebruikt: alle ingrediënten  kunnen dan tegelijk worden toegevoegd. Garneer de drank met een takje mint.

Kokos-delight:

Benodigdheden:

 • ¼ ananas
 • ½ appel
 • 1 dl sinaasappelsap
 • ½ banaan
 • 1 dl kokosmelk

Bereiding: Schil de ananas, verwijder de harde kern en verdeel hem in stukjes. Schil de appel, verwijder het klokhuis, schil de banaan en snijd deze in stukken. Maak sap van de ananas, appel en banaan en meng dit met de kokosmelk en sinaasappelsap. In plaats van de sapcentrifuge kan een blender worden gebruikt. In dat geval kunnen alle ingrediënten tegelijk worden toegevoegd.

Groentensappen:

Hartversterker:

Benodigdheden:

 • 1 kleine winterwortel of 8 kleine worteltjes
 • komkommer
 • groene peper
 • waterkers ( handje vol)
 • spinazie ( 12 bladeren)
 • boerenkool (3bladeren)

Bereiding:

 • Schrap de wortel en snijd deze kleiner.
 • Was de komkommer en verdeel deze in stukken.
 • Verwijder de steel van de peper.
 • Was de waterkers, spinazie, en boerenkool. Laat deze goed uitlekken.
 • Maak van alle ingrediënten een gezond sap met behulp van de sapcentrifuge.

“Reinigende” drank: Door deze combinatie te gebruiken worden afvalstoffen in het lichaam beter afgevoerd. Benodigdheden:

 • 6 wortelen
 • ½ komkommer
 • 1 kleine rauwe biet

Bereiding:

 • Schrap de wortel en snijd deze in stukken.
 • Was de komkommer en verdeel deze in stukken.
 • Snijd de gewassen biet in smalle plakken.
 • Pers de groenten tot sap.

Ontgiften

De 8-groentendrank:

Benodigdheden:

 • 1 tomaat
 • ¼  komkommer
 • 1 kleine winterwortel
 • 1 stengel bleekselderij
 • 1 handjevol spinazie
 • ½ rode peper
 • 100 gram kool (witte kool, spitskool )
 • 1 sjalotje

Bereiding: Was de tomaat, komkommer, bleekselderij en de kool. Verdeel deze groenten in kleinere stukken. Was de spinazie, laat deze uitlekken. Verwijder de steel van de rode peper. Schil het sjalotje en halveer het. Maak van deze 8-groenten-combinatie een smakelijke drank door alle ingrediënten in de sapcentrifuge te verwerken. Opbouwfase: Het beste kan je de eerste 2 of 3 dagen na een kuur, langzaam beginnen met het opbouwen van licht verteerbaar voedsel, zodat jouw lichaam hier weer aan kan wennen. Nadat je deze de nodige rust hebt gegeven door niet meer zo hard te hoeven werken met het verteren van voedsel, en vooral zware voedsel. Vooral je maag en je darmen zullen je dankbaar zijn. Je zal je hierna veel schoner, frisser en fitter voelen. Je zal je ook lichamelijk beter voelen en meer geestelijke ruimte ervaren, en een betere concentratie vermogen hebben. Water: Water is de beste middel om de los gekomen afvalstoffen verder te helpen afvoeren. Drink dus op verschillende tijdstippen verdeeld over de dag veel water en daarna ook.Ontgiften

Op al mijn diensten zijn mijn algemene voorwaarden van toepassing.

Menu

Nieuws

Meer nieuws